B1-Vitamin
A B1-vitamin egy vízoldékony vitamin, melyből a fölösleges mennyiséget nem raktározza el a szervezet, így naponta szükséges pótolni. Elengedhetetlen a szénhidrátok anyagcseréjéhez, fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív ideális működését illetve a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért felelős. Továbbá elősegíti a növekedést, javítja a szellemi tevékenységet és csökkenti a cukoréhséget.
Legjobb B1-vitamin források lehetnek a gabonafélék héjai, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (ezekből is leginkább a sertéshús), valamint a máj.
Ez a vitamin vízben oldódó, szinte minden állati és növényi élelmiszerben előfordul, de ha igazán nagy mennyiségben szeretnénk a szervezetünkbe bevinni, akkor a teljes kiőrlésű termékeké az első helyezés: teljes kiőrlésű kenyér, hántolatlan rizs, köles, zabpehely, korpás búzá, valamint élesztő, különféle olajos magvak és kukorica tartalmazza nagyon nagy mennyiségben. A hústermékek közül a máj és a disznóhús ban az élen, míg a halak a tejtermékekkel együtt a sereghajtók. Ugyan a legtöbb zöldségfélében megtalálható, mégis leginkább a hüvelyesekben – így bátran ehetünk annyi szójababot, zöldbabot, lencsét és borsót, amennyi csak belénk fér.
A B1-vitamint képtelenség túladagolni, hiánya azonban már okozhat problémákat. B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (ez egy fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű betegség).
- a főzés és sütés melege megöli a B1-vitamint
- a tiamin ellensége a koffein, az alkohol, a tartósítási eljárások, a levegő és a víz
- a terhes vagy szoptató nőknek jobban oda kell figyelniük a B1-vitaminra
- hatásosabb, ha komplexen, együttesen alkalmazzuk a B-vitaminokat, szedjünk egyszerre például B1-, B2- és B6-vitamint.
0 hozzászólás