A Bíborkirály - Cékla
Itt van a nyár – legalábbis ha a naptárat nézzük -, ami számomra egyet jelent egyik legkedvesebb zöldségem szezonjával. Bár első ránézésre nem túl megnyerő, nem épp a legsármosabb szürkés ráncos bőrével, de hát szokták mondani a bölcsek; „ne a külső alapján ítéljünk”. Ha megszabadítjuk ruhájától, bizony a legcsodásabb bíbor árnyalatai tárulnak elénk. Gumós társaihoz hasonlóan ő is a föld alatt bujkál, csupán vörös erezetű, zöld levelei jelzik, ki fia-borja lakik a rögök alatt.
Már a korai időkben is előszeretettel fogyasztották, mert úgy tartották róla, hogy egészséges és színe miatt úgy vélekedtek, hogy ha sokat fogyasztanak belőle akkor az elvesztett vért pótolja. Nos, ez nem egészen így van, de tagadhatatlan hogy annyira nem jártak messze a megoldástól.
Ugyanis a cékla egy rostban rendkívül gazdag vitamin- és antioxidáns bomba. Magával ragadó színét a betalainnak köszönheti, ami egy gyűjtőnév a kifejezetten növényekben előforduló természetes pigment csoportra. Antioxidáns hatását ennek köszönheti – ennek segítségével járul hozzá, hogy szervezetünk hatékonyan harcoljon az oxidatív stressz ellen. Megóvja a sejteket a káros szabadgyököktől, és egyéb károsodásoktól, minél tovább fiatalon tartva kis testünket. Pont ezért is alkalmazzák gyakorta a rákos megbetegedéseknél, vagy javasolják fogyasztását ennek megelőzése céljából. De ezen kívül még egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is jól jöhet.
Ha már antioxidáns, szinte magától értetődik a tisztító hatása is. Nagyon sok tisztítókúrának alapkelléke a cékla. Semlegesíti a szervezetben felgyülemlett káros anyagokat, melyek a későbbiek folyamán a vizelettel távoznak testünkből. Itt viszont nem kell megijedni! Ugyanis egy kiadós cékla-menü fogyasztása után előfordulhat, hogy megszínezi a vizeletet ( és más egyebet is ). Továbbá nem csak a fentebb említettek végett szeretik még, hanem mert testsúlycsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. Ugyanis a rostokban bővelkedik, tehát tápanyag tartalma magas, szénhidráttartalma viszont alacsony és bár íze édeskés, elhanyagolható mennyiségű cukor található benne.
Vitaminok és ásványi anyagok begyűjtője
C-vitaminban gazdag kis gumó, ezért is ajánlják alapvetően az immungyengeségben küszködők számára. De ha csak meg szeretnénk kicsit tolni természetes úton egészségünket, akkor sem nyúlhatunk mellé vele. B1 – B2- és B6-vitamint is tartalmaz. Ezek együttes hatásának köszönhetően képes kordában tartani a vérnyomást és vérképző hatása is nekik köszönhető. A vörösvérsejtek szaporodását és regenerálódását segíti elő.
Továbbá olyan fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kálium, nátrium és magnézium. Ez utóbbi miatt szokták mondani, hogy „az elme gyógyszere” is. A benne lévő magnézium egyik jó tulajdonsága, hogy csökkenti a stresszt, de a csontok fejlődésének is egyik alappillére.
A nátrium felelős azért, hogy testünkben a só és víz aránya balanszban legyen. Hogyha hiányát szenvedi szervezetünk, a magas vérnyomás kialakulásának kockázata megnőhet, ezért is fontos ennek pótlása. És ha már nyár és nagy melegek – az izzadáson át vesztünk belőle rendesen így egy jó kis hideg alma-céklalé kombó szuper felfrissülést hozhat testünknek-lelkünknek egyaránt. Felpezsdít és gondoskodik rólunk. Az íze is kiváló, a hatása sem utolsó. Ez egy win-win szituáció.
Ódákat lehetne még zengeni a céklában található összes vitaminról és nyomelemről, de akkor nagyon hosszúra és unalmasra nyúlnának a sorok.
A leglényegesebb viszont az, hogy nem kell félni tőle; zord külseje értékes és gazdag belsőt takar. És bár legtöbben csak a télire félretett savanyúságokból ismerjük, számos más módon fel lehet használni, igazi gasztronómiai utazásokat lehet tenni általa. A cékla tökéletes példája annak, hogy ami egészséges, az nem unalmas. Az egyik legsokoldalúbb kis zöldség ez a kedves szív alakú, a föld ízét magában hordozó bíborszínű jószág.
0 hozzászólás