Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
A növényvilág sünje, gesztenye

A növényvilág sünje, gesztenye

Az őszi időszak beköszöntével mindig tenyereim dörzsölöm össze és várom, hogy szezonja legyen végre. Vidéki származásom révén minden évben hozzájutottam ehhez az apró eledelhez, mely számomra a mai napig mennyei manna. Emlékszem, ahogy beérés után nagyszüleim telkén kutattunk az avarban, keresgélve a szúrós kis gubókat, kosárba gyűjtés után pedig óvatosan megfosztottuk védelmező burkától.
Aztán munkánk szó szerinti gyümölcsét (mert bár sokan nem tudják, de valójában a gesztenye sokkal közelebb áll a gyümölcsök családjához, mint a magvakéhoz) vagy megfőztük vagy megsütöttük. Nekem egyébként a sültgesztenye a kedvenc formám és minden macerát megér, hogy aztán szétrobbanjon számban az Ősz íze.

Egyébként a gesztenyének nagy múltja van. Évezredeken át az emberek táplálkozásának szerves része volt csak ahogyan nőtt a népesség, gyarapodtak a városok, sajnos mint sok más, a gesztenyefák élettere is visszahúzódott, megritkult.

Ez a kis barna csoda C-vitaminban igen gazdag jószág. Fél marék nyers gesztenye képes akár a napi C-vitamin szükséglet 45%-át is kitenni. Nyilván mi már elszoktunk attól, hogy nyersen fogyasszuk (pedig meg lehet enni ilyen formában is), de sütés vagy főzés után nagyjából a felére csökken, de marad benne vitamin tartalom.
Ezen kívül remek antioxidáns, köszönhetően a benne lévő ellag- és galluszsavnak. Előbbi leginkább bogyós gyümölcsökben és magvakban fordul elő. Sejtburjánzás elleni hatása okán gyakran javasolják a rákos betegek számára az ellagsavat tartalmazó élelmiszereket ugyanis esetekben segíthet meggátolni a rákos sejtek erőszakos szaporodását (nyilván segíthet, de semmiképp sem válthatók ki a betegséghez tartozó kezelések!). Az ellagsav kéz a kézben jár a galluszsavval, mivel annak oxidációja révén jön létre.

Továbbá rost és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, csakúgy, mint a legtöbb csonthéjasnak. Magnéziumban kifejezetten gazdag és a potassziummal együtt segít szabályozni az érrendszer és vérkeringés helyes működését, elejét véve olyan betegségeknek, mint a szívelégtelenség vagy stroke. Illetve a vércukorszint szabályozásában is segíthet ennek és a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően.
Rost tartalma végett pedig az emésztésnek tesz nagyon jót, bár túladagolni nem lehet úgyhogy nem kell félni, hogy bélműködésünket felborítja ez a kis aranyos.
Ráadásul glutén mentes úgyhogy a cöliákiában szenvedők is bátorsággal fogyaszthatják!

Így hát javaslom mindenkinek, aki szereti és annak is, aki még nem evett: főzve, pürébe, sütve vagy épp valamilyen ínycsiklandó ételnek kiegészítéseként és a fogyókúra nehéz útját taposók se féljenek tőle; a gesztenye ugyanis meglehetősen kalóriaszegény.
Szóval gyönyörködjünk az ősz varázslatos színeiben amíg még tart és gondoljunk arra, hogy hamarosan nem csak látványával, de ízeivel is megajándékoz minket.

0 hozzászólás

Új hozzászólás