Hogy ne szenvedjük hiányát egyetlen vitaminnak sem, az Amerikai Táplálkozástani Intézet az 1950-es években meghatározta és standardizálta az egyes vitaminok és ásványi anyagok optimális beviteli mennyiségét. Ezt nevezzük RDA-nak (Recommended Dietary Allowance), vagyis az Ajánlott napi táplálékbevitelnek. Ennek meghatározásához a szakemberek számos táplálkozás-élettani, biológiai és táplálkozás-epidemiológiai kutatást kellett elvégezni. Az RDA minden egyes vitaminra és ásványi sóra megadja a javasolt bevitel mennyiségét. Ennek mintájára számos ország - így hazánk is - létrehozta saját RDA értékeit, figyelembe véve az ország éghajlatát, földrajzi sajátosságait, stb.
Ásványi só és vitamin szükségletünk számos tényezőtől függ, úgy, mint a: kor, nem, fizikai aktivitás, táplálkozási szokás, szervezetünk biokémiai funkciói, a táplálék egyéni felhasználási képessége.