Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
Szemelvények a horgolásról

Szemelvények a horgolásról

Ez egy manapság igen kedvelt, gyorsan terjedő technika. Ha horgolásról beszélünk, a lehetőségek
tárháza szinte kimeríthetetlen; sapka, sál, kesztyű, játékok, kulcstartók, telefontokok és még
sorolhatnám, mennyi mindent lehet kapni ami ezzel az eljárással készül.

Csak pozitívan: a munkaterápiáról

Csak pozitívan: a munkaterápiáról

Legtöbbünknek talán kissé idegenül hangzik ez a kifejezés. Itthon a leggyakoribb munkahely képe azé
a helyé, ahova az ember gyomorgörccsel megy be és napközben csak még feszültebbé válik. A
többség nem szereti a munkáját, bele van kényszerülve egy olyan állásba, amit szükségből csinál,
nem élvezi. Így nehéz lehet elképzelni, megérteni a munkaterápia fogalmának mibenlétét.
Ez a rövid kis cikk pontosan erről fog szólni.
Ugyanis a munkaterápia nem egy bohóc elvadult fantáziájának szüleménye, létező fogalom, létező
cselekvés. Leginkább a megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkozó topikok kapcsán
hallhatunk róla, de tulajdonképpen bármilyen rehabilitációs céllal végzett munkát ide sorolhatunk.

A növényvilág sünje, gesztenye

A növényvilág sünje, gesztenye

Az őszi időszak beköszöntével mindig tenyereim dörzsölöm össze és várom, hogy szezonja legyen végre. Vidéki származásom révén minden évben hozzájutottam ehhez az apró eledelhez, mely számomra a mai napig mennyei manna. Emlékszem, ahogy beérés után nagyszüleim telkén kutattunk az avarban, keresgélve a szúrós kis gubókat, kosárba gyűjtés után pedig óvatosan megfosztottuk védelmező burkától.

Csokor rozmaringot az egészs.égnek!

Csokor rozmaringot az egészs.égnek!

A rozmaringnak igencsak színes múltja van, de jelenje sem kevésbé izgalmas.
Mi első sorban ha nevét halljuk vagy meglátjuk, fűszernövényként gondolunk rá hiszen alig akad tán háztartás ahol a rozmaring hiányozna a fűszerek repertoárjából. Azonban régen nem csak ételek ízesítésére használták, hanem orvoslásra is. S bár van olyan egyészségre gyakorolt hatása, mely tudományosan igazolt, nagy része azért kérdéses.

Acai bogyó

Acai bogyó

Az Acai bogyó egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon, amikor az egészségünk megőrzéséről van szó. Ennek az apró gyümölcsnek a titka három pontban összefoglalható, hogy miért is lehet fontos beilleszteni a napi étrendünkbe, legyen a cél akár egészségünk megőrzése, akár az ideális testsúly elérése. 

Acerola

Acerola

Az Acerola vagy más néven, a barbadoszi cseresznye csaknem öt méter magas, lombhullató fa. Almához hasonlatos, narancs- vagy sötétvörös gyümölcse nagy mennyiségben terem rajta. Ezek puhák, lédúsak, kellemes zamatúak. A termésekben 3 világos narancsszínű, a terméshússal szilárdan összenőtt magot találunk, amelyek tompa trapéz körvonalúak, keresztmetszetük szélesen 3 élű és a végük rovátkolt; a magok felülete szabálytalan, kiemelkedő kereszt- és ferde irányú bordákkal strukturált.

Ajánlott tápanyagbeviteli érték (RDA)

Ajánlott tápanyagbeviteli érték (RDA)

Hogy ne szenvedjük hiányát egyetlen vitaminnak sem, az Amerikai Táplálkozástani Intézet az 1950-es években meghatározta és standardizálta az egyes vitaminok és ásványi anyagok optimális beviteli mennyiségét. Ezt nevezzük RDA-nak (Recommended Dietary Allowance), vagyis az Ajánlott napi táplálékbevitelnek. Ennek meghatározásához a szakemberek számos táplálkozás-élettani, biológiai és táplálkozás-epidemiológiai kutatást kellett elvégezni. Az RDA minden egyes vitaminra és ásványi sóra megadja a javasolt bevitel mennyiségét. Ennek mintájára számos ország - így hazánk is - létrehozta saját RDA értékeit, figyelembe véve az ország éghajlatát, földrajzi sajátosságait, stb.

Ásványi só és vitamin szükségletünk számos tényezőtől függ, úgy, mint a: kor, nem, fizikai aktivitás, táplálkozási szokás, szervezetünk biokémiai funkciói, a táplálék egyéni felhasználási képessége.

Alfalfa - lucerna

Alfalfa - lucerna

Az Alfalfa - lucerna jelentős mennyiségű szerves növényi kalciumot tartamaz, melynek beépüléséhez szükséges vivőanyagok épp a megfelelő arányban találhatók meg. Ez azért is fontos, mert kalcium tartalmának kiváló hasznosulása mellett elkerülhető a mészlerakódás, a kőképződés az ízületekben, vesékben és érrendszerben.

Az alga

Az alga

Az algát az élet forrásának tekintjük, igazi ajándék az emberek számára. Számtalan jó és hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ezért is használják fel számos területen. Olyan aminosavak, proteinek és vitaminok esszenciája, amelyek kitűnően képesek kiegészíteni még az egyoldalúan táplálkozó emberek étrendjét is, optimalizálják a zsírsav szintjét, és segítenek az ideális testsúly kialakításában. Rostjai megukba szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, amik a gyulladt, aknés bőr kialakulásáért felelősek. Így a szervezet felfrissül, és a bőr visszanyeri egészséges és természetes szépségét.

Aloe Vera hatóanyagai

Aloe Vera hatóanyagai

Az Aloe Vera változatos felhasználási területei a benne rejlő hatóanyagokban rejlik.

Összesen: 24 (1 - 10)