Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
Csokor rozmaringot az egészs.égnek!

Csokor rozmaringot az egészs.égnek!

A rozmaringnak igencsak színes múltja van, de jelenje sem kevésbé izgalmas.
Mi első sorban ha nevét halljuk vagy meglátjuk, fűszernövényként gondolunk rá hiszen alig akad tán háztartás ahol a rozmaring hiányozna a fűszerek repertoárjából. Azonban régen nem csak ételek ízesítésére használták, hanem orvoslásra is. S bár van olyan egyészségre gyakorolt hatása, mely tudományosan igazolt, nagy része azért kérdéses.

Ezekről az élettani hatásokról a következőkben fogok beszélni, és habár kutatásokat végeznek irányaiban, még nem minden 100%-osan bizonyított.

Valaki esküszik rá, hogy a hajhullás, férfi kopaszodás ellen segít, hogyha rozmaring olajjal ápoljuk fejbőrünket. Kísérletet is végeztek ezen a téren és valóban, fél év után valóban javulást értek el, de egyáltalán nem bizonyított, hogy valóban a rozmaringnak köszönhető-e ez a változás vagy pedig közrejátszottak az egyének életminőségében történt esetleges változások…

Amikor fűszerként való alkalmazásáról beszélünk, attól aztán nem kell félni, hogy bármiféle rossz hatást vált ki esetleges túlzott használata. Kalóriában nagyon szegény és rosttartalma is elhanyagolható. Azonban megtalálhatók benne olyan vitaminok, mint az A, C, B6 illetve hasznos kis ásványi anyagok, mint a vas, magnézium és mangán.
Ugyan általában szárított formában használjuk, a megfelelő tárolással meg lehet tartani ezeket az anyagokat – ám nyilván frissen fogyasztva a legtökéletesebb minden és ezen vitamin és ásványi anyag tartalma is ekkor a legteljesebb.
Antioxidáns tulajdonságai miatt is szeretik alkalmazni különböző természetes készítményekben is. Gyulladáscsökkentő és antikarcinogén tartalma miatt is erőszeretettel építik bele napi étrendjükbe az emberek. Utóbbi egy olyan anyag, mely segíthet megelőzni a rákos sejtek kialakulását.

Gyógyászati jótékony hatásait azonban leginkább olajok formájában lehet kiaknázni.
Hatásos, természetes fájdalomcsillapító lehet a rozmaring olaj a fájó területbe dörzsölve – de néhányan még alkalmazzák a rozmaring fürdőt, mely a népi hagyományok szerint jót tesz nem csak a fájó részeinknek, de még az ízületi fájdalmakat is képes csillapítani. Mindazonáltal egy ilyen fürdő nem csak ezért is kellemes, de magának a növény illóolajának inhalálása is rendkívül jótékony hatással lehet ránk.
Ugyanis nem véletlenül írják úton-útfélen hogy „egy jó herbafürdő megnyugtat majd”. Számos hasonló gyógynövény inhalálva vagy éppen teában fogyasztva valóban nyugtató és frissítő hatással lehet elménkre is. Tisztít és ellazít. Továbbá a rozmaring olajos fürdő csökkenthet bizonyos fajta bőrirritációkat is – vagy akár néhány csepp rozmaring olajjal fel lehet turbózni testápolónkat vagy egyszerűbb, ha eleve rozmaring alapú készítményeket használunk.

Én minden esetre azt tartom, hogy érdemes problémáinkra, jó közérzetünkre a lehető legtermészetesebb úton kell első sorban megoldást találni. A néphagyományok nem mind babonákon és hiedelmeken alapulnak és nem feltétlenül kell szemöldököt felvonni amikor olyat olvasunk amit én most írtam.
Viszont nem szabad átesni a ló túloldalára sem! Vannak betegségek, dolgok amikre nem elegendő a természetes, gyógynövényes és egyéb alternatív megoldás! Tartsunk egyensúlyt és tudjuk mire mit kell/szabad alkalmazni!

0 hozzászólás

Új hozzászólás