Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
Az alga

Az alga

Az algát az élet forrásának tekintjük, igazi ajándék az emberek számára. Számtalan jó és hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ezért is használják fel számos területen. Olyan aminosavak, proteinek és vitaminok esszenciája, amelyek kitűnően képesek kiegészíteni még az egyoldalúan táplálkozó emberek étrendjét is, optimalizálják a zsírsav szintjét, és segítenek az ideális testsúly kialakításában. Rostjai megukba szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, amik a gyulladt, aknés bőr kialakulásáért felelősek. Így a szervezet felfrissül, és a bőr visszanyeri egészséges és természetes szépségét.

A tengeri algák a biológiailag aktív anyagok rendkívül széles skálájával rendelkeznek: többszörösen telítetlen omega-3 típusú zsírsavakat, klorofill származékokat, poliszacharidokat, szterineket, vitaminokat, karotinoidokat, makro-, mikro- és más elemeket. Ezek az anyagok daganatellenes, daganatmegelőző, sugárzás ellen védő, vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, antivirális, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és sok egyéb hasznos tulajdonsággal is rendelkeznek. Ha a táplálkozást tengeri algákkal egészítjük ki, akkor csökken az összkoleszterin HDL-hez viszonyított aránya illetve a vér összkoleszterin- és trigliceridszintje.

Azonban figyelni kell arra, hogy ezeknek az anyagoknak az algából készült készített élelmiszerekben "kötött" állapotban fordulnak elő, így az emberi szervezet csak elenyésző hányadát képes hasznosítani. A legjobb hasznosulásban, teljesebb hatóanyagtartalomban az algakivonatok járnak élen.

Fajtái közül kiemelt figyelmet kap a Chlorella és a Spirulina, a smaragdzöld és a kékeszöld alga. Mindkettő tökéletes összetételű tápanyag. Szárazanyag-tartalmuknak 40-60%-a kis molekulájú, így igen könnyen emészthető. Mivel teljes értékű fehérjék, vegetáriánusok aminosavak pótlására beilleszthetik őket étrendjükbe.

Az algák ásványianyag- és nyomelemtartalma a legmagasabb Földünk élővilágában. Kiváltképp a jód- és a káliumtartalmuk magas, így a vízhajtókat szedőknek előnyös lehet fogyasztásuk és mivel komplex formában vas is található benne, ezért ez az egyik legjobb forrás vashiányosoknak. Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá C-vitamint és E-vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak és a linolénsavnak. Nagy mennyiségben találhatók benne nukleinsavak és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló szer, jó baktériumellenes hatású.

0 hozzászólás

Új hozzászólás