Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
A természet ékköve - málna

A természet ékköve - málna

Mind ismerjük a mondást; „napi egy alma az orvost távol tartja”.
Itt viszont most nem az almáról fogunk beszélni, de maradunk a gyümölcsnél. A természet ajándékozta bőségszaruban ugyanis megbújik egy igen apró, mégis csodálatos rubin ékkő; a málna.

Ki ne legelte volna gyerekkorában marékszám ezt az édes kis gyümölcsöt, egyenesen a bokrokról? Amikor a nyár beköszöntével alig vártuk, hogy végre pirosba forduljanak a zöld bogyók és már-már szánkban éreztük mézédes, puha ízét…
Mi lenne, ha azt mondanám; nem csak ízélménye az, ami jó hatással van testünkre-lelkünkre, de aprósága ellenére az egyik legnagyobb vitamin- és antioxidáns forrás.

Bizony. Egy marék málna nem kevesebb, mint napi C-vitamin szükségletünk akár 50%-át is kiteheti. A C-vitamin pedig szervezetünk számára nagyon fontos, hiszen sok nélkülözhetetlen ásványi anyag és egyéb vitamin felszívódását elősegíti. És mielőtt Kedves Olvasó, megrándítanád vállad, hogy „ez nem nagy dolog”, hadd tartsalak fel még pár mondat erejéig.
Ezek a kis apróságok igazi antioxidáns bombák. Azért is fontos ez, mert az antioxidáns tulajdonság az, amely a szervezetünket az oxidatív stressz ellen védi – megköti a káros szabadgyököket melyek a sejtek pusztulásáért és az öregedési folyamatokért felelősek. Mind mentális, mind külső fizikai jegyeket érintve. Szóval tekinthetjük ezeket a varázslatos erdei bogyókat némi regényes túlzással a fiatalság csodaszereként is. 

Meglepő lehet már csak édes mivolta miatt is, de a málna azon gyümölcsök közé tartozik, melyek a legkevesebb cukrot tartalmazzák viszont szervezetünk számára jól hasznosítható rostban igen gazdag. Néhány kutatás bizonyította is mivel jár, hogyha napi étrendünkbe bevonjuk a málnát. Többek között észrevették, hogy azoknál, akiket a cukorbetegség veszélye fenyegetett, a napi 1-2 marék málna elfogyasztása jelentősen csökkentette a vércukorszintet – így elmondható, hogy ebben is mankót tud nyújtani számunkra. Nyilván ez nem gyógymód… de természetes úton tehetünk a diabétesz kialakulása ellen így is.

Ez lett volna dióhéjban, málna méretűre sűrítve mindama csodás tulajdonság, melyet eddig tán nem is sejtettünk erről az apró, piros gyümölcsről.

0 hozzászólás

Új hozzászólás