Ananász
Az ananász az egyik legnépszerűbb trópusi gyümölcs. Íze egészen különleges, édesen fanyar, pikáns, mindemellett az egészségre és a szépségre gyakorolt pozitív hatásai okán is érdemes rendszeres fogyasztása mellett dönteni.
Magas folyadék- és vitamintartalma, továbbá a benne található bromelin nevű fehérjebontó enzim teszi az egyik legegészségesebb gyümölccsé. Már 300 gramm mennyiség is képes fedezni egy felnőtt szervezet napi C-vitamin- és mangánszükségletét. A kimagasló C-vitamin mennyiség mellett B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, káliumot és cinket is tartalmaz. A benne található értékes folsav pedig a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a vérlemezkék optimális termelődésénél játszik fontos szerepet.
Ideális testsúly + szép, feszes bőr
Az ananász leginkább a fogyókúrázók kedvenc gyümölcse. Bromelin enzime kiváló zsírégető-katalizátor és segíti a fehérjék megfelelő, gyors emésztését. A bromelin továbbá a vér inzulinszintjét is szabályozza, megakadályozza a vércukorszint-ingadozást, csökkenti a cukorból képződött zsír lerakódását. A bromelin felszívódáskor pont megfelelően oszlik el a test szöveteiben, lebontja a szövetek között lerakódott fehérjéket és zsírokat, ezért a narancsbőr eltüntetésében, a bőrfeszesítésben és a laza kötőszövetek megerősítésében is segítséget nyújthat.
Magas rosttartalmának is köszönhető a hatékony testsúlycsökkentésben játszott szerepe, hiszen hamar eltelíti a gyomrot, csökkentve ezáltal az éhségérzetet így gátat szab a túlevés jelenségének. Mindeközben úgy képes csökkenteni az édesség utáni vágyat, pótolni az édes ízeket, hogy kevés kalóriát juttat a szervezetbe, lédús rostjai pedig biztosítják a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget.
A diéta során az ananászban lévő béta-karotin, cink, magnézium és mangán mind hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, az erőnlét megtartását is segíti; B-vitamin-tartalma kiegyensúlyozottságot, megfelelő lelki és pszichés állapotot is biztosít. Így elkerülhető a fogyókúra alatt jelenlévő állandó kísérő fáradtság, gyengeség és lehangoltság érzése.
Gyomorégés, gyomorfekély és IBS ellen
Étkezés közben vagy akár közvetlenül utána is érdemes ananászt fogyasztani, mert a benne lévő bromelin enzim segíti a fehérjék gyors megemésztését, amelyek enélkül sokáig időznének a gyomorban, a belekben. Az emésztési idő lecsökkentésével pedig megelőzhetők a különféle gyomor- és bélbetegségek, mint például a gyomorfekély vagy az IBS. Már fennálló betegségnél viszont jelentősen enyhíthetők a kellemetlen tünetek. Az ananász béltisztító rosttartalma kiváló folyadékfelvevő képességű, úgyszólván védőréteget képez a bél falára, megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyát, és megvédi az irritációtól és újrafertőzéstől.
A betegség alatt legyengült szervezet számára is fontos tápanyag- és vitaminforrás, mert különleges gyomorkímélő tulajdonsága azok számára is ideális, akik étvágytalanság és emésztési problémák miatt nem képesek megfelelő mennyiségű táplálékot magukhoz venni. Az ananász csökkenti a vér savtartalmát, ezzel elősegíti a bélrendszer zavartalan működését, a könnyű emésztést. Tisztítja a beleket, megakadályozza a székrekedést, tökéletesen alkalmas tisztító és zsírégető kúrákhoz is.
Antioxidánsokban bővelkedik, ezen antioxidáns hatóanyagok védik a szervezetet a szabadgyökök ellen, amelyek megtámadják és elpusztítják az egészséges sejteket ( oxidatív stressz ). Ez a tulajdonság a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet, továbbá lassíthatja bizonyos gyomor- és bélrendszeri tumorok növekedést, megakadályozhatja áttétek képződését is.
0 hozzászólás