Barion Pixel
Szemünk fénye - Sárgabarack

Szemünk fénye - Sárgabarack

A nyár ajándékai közül ez a kis aranyos, napszínű gyümölcs az évszak egyik legkelendőbb szereplője. Kedveljük, mert finom édes illata van, húsába harapva akár ha szilárd állagú nektárt ízlelnénk. A nagymamák kamráinak lekváros polcain kivétel nélkül megtalálható csinos üvegekbe csomagolva és természetesen a palacsinta egyik alap kelléke.
Ázsiából származik eredetileg és Európába a Selyemúton keresztül érkezett meg, olyan nagy népszerűségre téve szert útja során, hogy számos országban honosították is. Az arab területeken leginkább sárgabarackot használnak az ételek ízesítésére, de a magjából sajtolt olajat is remekül lehet hasznosítani – akár alternatív gyógyászati célokra is.

Mint a legtöbb gyümölcsé, az ő fogyasztása is azon túl, hogy örömet okoz nekünk – testünkért is aktívan dolgozik. Makro tápanyagokban és rostokban bővelkedik, valamint gazdag A- és C-vitamin forrás, melyek esszenciális vitaminok számunkra. Bizonyos területeken a sárgabarackot csodálói életelixírként is emlegetik.

Betekintő…

Az A-vitamin szemünk, látásunk számára a legfontosabb vitamin. Megfelelő bevitellel például elkerülhető a farkasvakság, megőrizhetjük éles látásunkat és nem utolsó sorban bőrünk egészségéért is dolgozik keményen. Alap esetben 3-4 db lefedi napi vitamin szükségletünket.
C-vitaminnal való kapcsolata is meglehetősen szoros, ugyanis az A-vitamin segít megakadályozni a C-vitamin oxidációját. A C-vitamin pedig ugyebár immunrendszerünkért vívott állandó csaták élharcosa. És mivel szervezetünk nem képes előállítani, fontos, hogy meglegyen a megfelelő bevitel és ott is maradjon ahova szánjuk. A sárgabarackkal pedig tehát két legyet ütünk egy csapásra.

A korábban említett rostok szintén nagyon fontosak számunkra, ugyanis jelentősen csökkentik az érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét a koleszterinszint és vérnyomás csökkentésével, de a cukorbetegségre való hajlamot is minimalizálja. Fogyókúrázóknak szokták kiemelni a rostban gazdag táplálkozás fontosságát, de nyilván nem csak az ő érdekük szem előtt tartani eme intelmet; ugyanis a rostok segítik a bélrendszer egészséges működését és elősegítik a helyes bélmozgást. Hiányuk ellenben sokféle negatív hatással lehet ránk.

Gondolhatnánk, hogy a sárgabarack fogyasztása nyers formájában a legideálisabb, de ez nem lenne helyes.
Aszalt formája is meglehetősen kedvelt és már egyre több bolt polcain mosolyognak ránk csábosan a narancsos, borzasztóan édes kis falatok. Bár aránylag magas ennek a formának a cukortartalma, koncentráltabb benne a kálium, mely például izmaink megfelelő és egészséges működése érdekében fontos. Naponta pár szem elég belőlük – amennyiben nem zacskókkal pusztítunk egy nap, baj nem lehet belőle. Ellenben tökéletes kiegészítés reggelihez vagy ha csak pár falat nasira vágyunk.
Magjából sajtolt olaj formájában kétféle felhasználási módot ismerünk; külsőleg és belsőleg. Bőrre alkalmazva például nagyon jó hidratáló és nyugtató hatása van – ezért is kedvelt a masszőröknél. Nem mellékesen a kisebb gyulladásokat is képes csökkenteni.
Rendkívül fontos azonban arra figyelni, hogy ne masszázsolajjal öntsük nyakon az elkészült ételt!
Fogyasztásra alkalmas változata annyira nem ismert, de elég jellegzetes, kellemes íze van. Belsőleg hat és a már fentebb is felsorolt előnyök mindegyikével toldja meg a vele elkészült vacsora remek ízeit.

0 hozzászólás

Új hozzászólás

Close menu