Vörös élvezet, egy pohár egészség
A dugó finom pukkanása, majd a pohárba töltött mélyvörös folyadék lágy csobogása.
Szádhoz emeled poharad és megcsap a kellemes, hordókban érlelődött nedű illata. Aztán jön a testet – lelket melengető érzés, ahogy szinte érzed az első korty útját. Szíved megdobban, ízlelőbimbóid hálásan dorombolnak.
Biztosan mindenki hallotta már nagypapától-nagymamától, hogy egy pohár bor naponta egészséges. Gondolhatnánk, hogy ez is egy a sok régi hiedelem közül, azonban csalódást kell okozzak. Ugyanis kutatásokkal és kísérletekkel alátámasztott tény, hogy napi egy pohár bor valóban jó hatással lehet szervezetünkre.
Tán most felvonod szemöldököd, Kedves Olvasó. Hisz ez rendszeres fogyasztás, ami már - már alkoholizmusnak minősülhet. Pedig nem. Mindennek a kulcsa a balansz.
Miért is egészséges?
A dombos vidékeken, gondosan nevelt szőlőtőkék levelei közt megbújó fürtökben lógó gyümölcsöt manapság már rengeteg módon hasznosítják egészségünk támogatása érdekében. Ismerős lehet a szőlőmagolaj melyet leginkább a bőr szépségéért szeretünk alkalmazni – antioxidáns, bőrfeszesítő tulajdonsága miatt első sorban.
Amikor végignézünk a kedves kis szőlőszemeken, bele sem gondolunk igazán mit rejtenek magukban ezek az apróságok. A friss, roppanós bogyók ugyanis rendkívül nagy mennyiségben tartalmaznak például C-vitamint és polifenolokat, köztük a vörösbor (kék) szőlőké kimagasló. Ezek olyan szerves vegyületek, melyek antioxidáns hatásúak – az oxidatív stressz ellen védenek és csökkenthetik a gyulladásokat is.
Ilyen például a rezvetarol, melyben a vörösbor szőlők héja dúskál. Ez egy olyan növényekben előforduló polifenol vegyület, ami a gyulladás csökkentéséért is felelős lehet. Bár több kutatásra van még ahhoz szükség, hogy ez tényleges bizonyosságot nyerjen, de az eredmények igencsak pozitív irányba mentek el ezen a téren is.
A National Institutes of Health által két hetes, 40 emberrel elvégzett kutatás bizonyította napi egy pohár vörösbor fogyasztásának szervezetre tett jótékony hatásait. Ennek eredménye az lett, hogy a fogyasztók antioxidáns szintje megnőtt, ez pedig a betegségekkel szembeni ellenálló képességet növelte, csökkentve súlyos kórok kialakulásának kockázatát. Valamint az antioxidáns hatásnak köszönhető az is, hogy a magas vérnyomással küzdő emberek kicsit fellélegezhettek – ugyanis képes csökkenteni a vérnyomást is, ami a szívroham egyik legismertebb okozója.
Hangsúlyozom; a mértékkel való fogyasztásról van szó. Ez is egy olyan eset, amikor a kevesebb több.
Így hát amikor a polcról leemelünk egy formás, vörös nektárt rejtő palackot, gondolhatunk arra is, hogy nem csak élvezeti cikket vásárolunk, de emellett valami olyat, aminek mértékletes fogyasztása egészségünket is szolgálja.
Erre mondom én; kellemeset a hasznossal.
Szóval egy megfáradt nap végén hazaérve, egészen nyugodtan engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy töltünk egy pohárkával és nyugalomban elkortyolgatjuk, miközben kellemes zene szól vagy épp édes csöndben meditálunk a huncut vörös társaságában. Gondoljunk arra, hogy nem csupán lelkünket gyógyítjuk a meghitt szeánsszal, de szervezetünk is köszönetet mond érte.
Talán innen is eredhet a mondás… minden esetre akár így van - akár nem:
Egészségünkre!
0 hozzászólás