Zsebnap - A fürjtojás csodái
A fürjtojás a maga egyszerűségében talán az egyik legdekoratívabb étel a világon. Apró, barna pettyekkel borított héja megragadja a tekintetet, annyira kis érdekes, kedves megjelenése van, hogyha még nem fogyasztottuk már csupán ezért a küllemért is kipróbáljuk. Legalábbis én az első találkozásnál így voltam vele.
A tojáshoz hasonlóan maga a madár is meglehetősen pici, kis villanykörte alakja mosolyt csal az arcokra. Tollazata szintén pöttyökkel és csíkokkal tarkított, rendkívül gyors, repülésre képes jószág.
Annyira nem elterjedt azonban, ínyencségnek számít – nem túl pénztárca kímélő, ha összehasonlítjuk az arányos adagokat átlagos, nagyobb társaival. Sokan pedig nem is tudják, nem is értik miért ez a nagy hűhó e körül a „tojásmakett” körül.
Apró kincsesbánya.
Mérete ellenére nagyon magas tápanyagforrás. Proteinnel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal jól el van látva főleg a sárgája. S bár valóban többet szükséges belőle fogyasztani, mint a tyúktojásból, de mindenképpen megéri. ( Íze is hozzá hasonlatos, de kicsit karakteresebb, „teltebb”. ) 4-6 darab fürjtojás tesz ki egy átlagos tyúktojást, viszont összehasonlítva őket, azt az eredményt kapjuk, hogy csaknem kétszer annyi tápanyagtartalommal bír. Mindemellett ez az a tojás, amely nyersen a legbiztonságosabban fogyasztható!
Ezeken túl gazdag antioxidáns forrás, ami már a jól ismert oxidatív stressz elleni küzdelem szempontjából fontos, ezáltal jó méregtelenítő hatással van a szervezetre és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Irányzott kutatások pedig pedzegetik már azt is, hogy bizonyos antioxidánsai allergiás tünetek enyhítésére képesek lehetnek. S ugyan ez még nem bizonyított, de tény, hogy a régi orvoslásban gyakorta használták ilyen betegségek kezelésére.
Hogy miért is zsebnap?
Nem másért, mert meglehetősen gazdag D-vitamin forrás – olyannyira, hogy úgy is mondhatnánk; fogyasztásakor egy falat napsugarat veszünk szánkba. A D-vitamin általában az éltető napfénnyel jut szervezetünkbe és nagyon fontos számunkra, mert erősíti immunrendszerünket és a csontozat, fogazat normál állapotának fenntartásáért felel. Illetve még az általános közérzet javításában is nagy szerepet tölt be. Hiányának egyik tünete például a borongós, depresszív hangulat. Nem véletlen az sem, ahogyan összefüggést találunk egy csodás napos idő és jókedvünk között illetve a rosszabb, borongósabb időtől kialakuló borongós hangulat.
Továbbá bővelkedik még A-vitaminban is, ami segít a D-vitamin feloldásában, hasznosításában. Ezen kívül gazdag B12 vitamin és kolin forrás. Ez utóbbi a sejtmembránok alkotója és a lipidek szállításán túl ő felelős az idegsejt és izmok közötti ingerületátvitel fontos kelléke. A B12 vitamin pedig a bőr, haj és köröm állapotának karbantartásáért felelős – ezért is fordul elő egyébként, hogy több kutya-macska tartó alkalmakkor nyers tojást adnak társuknak mondván „szép fényes lesz tőle a szőre”. Nos, ez így is van.
No persze ez nem azt jelenti, hogy állandó fürj-tükörtojás reggelik után hirtelen új képességeink lesznek vagy valamiféle varázslat történik. De érdemes néha leemelni a polcról és elkészíteni salátába, omlettnek – átélni új gasztronómiai élményeket általa, miközben ő gondunkat viseli.
0 hozzászólás