Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
Acai bogyó

Acai bogyó

Az Acai bogyó egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon, amikor az egészségünk megőrzéséről van szó. Ennek az apró gyümölcsnek a titka három pontban összefoglalható, hogy miért is lehet fontos beilleszteni a napi étrendünkbe, legyen a cél akár egészségünk megőrzése, akár az ideális testsúly elérése. 

Az acai bogyó az Acai pálma termése, melynek nyolc faja Közép-és Dél-Amerikában őshonos. A gyümölcs eléggé hasonlít az áfonyára – szintén kicsi, lilás színű. Amazóniában a legértékesebb növényként tartják számon, mert az ott élő bennszülött népek táplálékának nem kevesebb, mint 42 százalékát teszi ki.

Az Acai bogyó legfőbb egészségünkre gyakorolt hatásai a következők:

  • A antioxidánsokban, főként flavonoidokban és antocianinokban gazdag, melyeknek öregedésgátló hatásuk van. Fogyasztásukkal megvédhetjük sejtjeinket az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól. Erős antioxidáns hatása miatt könnyen elbánik olyan szabad gyökökkel, mint a szuperoxid és a peroxidok.
  • Betegségek ellen is képes felvenni a harcot. A benne lévő antioxidánsoknak szerepe van a rák, a stroke és a szívbetegségek megelőzésében, ezen kívül gátolják még gyulladások kialakulását szervezetünkben, és csökkenti a koleszterinszintet. Olyan betegségeket lehetünk képesek megelőzni segítségégével, melyek kialakulásban a DNS károsodásnak is szerepe van: koszorúér-betegségek, magas vérnyomás,  Parkinson-kór és Alzheimer-kór.
  • Segít megőrizni a mentális egészséget, és aktivitást. Akik rendszeresen fogyasztják, azoknál jelentős mértékben csökkenhet olyan  neurológiai betegségek kialakulásának kockázata, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór.

Az Acai bogyó olyan „szuper élelmiszerekkel” tehető egy csokorba, mint a búzafű, zöld tea, áfonya, gránátalma, goji bogyó.

Anyagcsere fokozó hatásának köszönhetően fogyókúrázók is bátran, eredménnyel fogyaszthatják. Pozitív tulajdonságai közé tartozik emellett, hogy a szervezetünket energiával látja el.

Az acai antocianinokat és flavonoidokat tartalmaz. Az antocianin elnevezés görög eredetű, a "növény", és a "kék" szavak összetételéből ered. Az antocianinok felelősek a gyümölcsök, zöldségek és növények vörös, lila és a kék színeiért. Antocianinokban bővelkedő ételek (áfonya, kék szőlők, a vörösbor és az acai ) erős színűek, a sötétlilától a feketéig váltakozhat színük.

A már említett antocianinok és flavonoidok igen erős antioxidánsok. Segítik megvédeni szervezetünket a különféle stresszhatásoktól, erősítik szervezetünk védekező rendszerét. A szabadgyökök szervezetünkben keletkező káros melléktermékek. Egy antioxidánsokban gazdag étrenddel viszont ezeket semlegesíthetjük, ami jó hatással lehet az öregedés folyamataira és egyes betegségek kialakulásának gátlásában is. A szabadgyökök károsító hatásainak mérséklésével az antioxidánsok csökkenthetik egyes betegségek kialakulásának kockázatát is, ilyen pl. a szívinfarktus vagy a rák.

Egyes kutatások azonban arra utalnak, hogy kell lennie az említetteken kívül még más, egyelőre azonosítatlan anyagoknak is az acai-ban, mivel antioxidáns hatása erősebb, mint amit az antocianinok és flavonoidok indokolnának. Az ezzel kapcsolatos kutatások jelenleg is folyamatosan zajlanak.

0 hozzászólás

Új hozzászólás