Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
Acerola

Acerola

Az Acerola vagy más néven, a barbadoszi cseresznye csaknem öt méter magas, lombhullató fa. Almához hasonlatos, narancs- vagy sötétvörös gyümölcse nagy mennyiségben terem rajta. Ezek puhák, lédúsak, kellemes zamatúak. A termésekben 3 világos narancsszínű, a terméshússal szilárdan összenőtt magot találunk, amelyek tompa trapéz körvonalúak, keresztmetszetük szélesen 3 élű és a végük rovátkolt; a magok felülete szabálytalan, kiemelkedő kereszt- és ferde irányú bordákkal strukturált.

Az acerola fa eredetileg vadon nő, de már termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. Ezeken a helyeken gyümölcsként fogyasztják, a magokat eldobják. Cukorral főzve a barbadosi cseresznye igencsak finom desszert. Leveléből zselé / szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növelése érdekében gyümölcslevekhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színűek lesznek. A levet ezen kívül C-vitamin készítményként is árusítják: iparilag is porrá alakítják. A gyümölcs húsa rendkívül savanyú, de lédús és zamatos. Nálunk azonban friss gyümölcsként nem nagyon lehet vele találkozni. Konzervekben, gyümölcslevekben és gyümölcskoncentrátumokban gyakorta fellelhető, illetve zselék, szirupok adalékanyagaként.

A gyümölcs értéke abban áll, hogy kiemelkedően nagy mennyiségben (4,5%) tartalmaz C-vitamint ( ez több mint 50-szerese a narancs C-vitamin tartalmának ), ám ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt még éretlen, zöld állapotban szüretelik le. Ezen kívül az acerolában több mint 150 egyéb szervezetünk számáta hasznos anyagot azonosítottak, mint például: vas, A-vitamin, thiamin, riboflavin, magnézium, kálium, kalcium, bioflavonoidok, foszfor, stb. Ezeken kívül megtalálhatók benne még az olyanok, min a dextróz, fruktóz, szacharóz, ileltve rost, fehérje, lipid és zsírsavak.

A brazil népi gyógyászatban vérzéscsillapításra és szíverősítőként használták. Egy maroknyi friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal képes meggyógyítani a lázat és a vérhast. Alkalmazása  gyulladásgátló, összehúzó, vizelethajtóknét is gyakori, valamint élénkíti a májat és a vesét, támogatja a szív működését, a sebek gyógyulását. Csillapító hatása lehet még hasmenés, meghűlések, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma valamint a tbc. fertőzés eseteiben is. Nem elhanyagolható az sem, hogy nagyon erős antioxidáns hatással bír.

Mostanság az acerolából bőrápoló szereket is készítenek, vitamin- és ásványi só tartalma miatt. Ezek feladata, hogy felvegyék a harcot a szabadgyökökkel szemben, minek hatására lassul a sejtöregedés és felfrissül a fáradt, stresszes bőr.

Egyéb tudományos vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az acerola képes lehet más étrend-kiegészítők együttes alkalmazásával ( pl. szója, alfalfa ) koleszterincsökkentő és oxidációs folyamatokat gátló hatását fokozni. Állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy az acerola kivonat csökkentheti még a tüdőben tumor kialakulásának esélyét, illetve lassíthatja a már meglévő daganat előrehaladását. Magyar tudósok laboratóriumi kísérletekbeni közreműködésével bebizonyították, hogy az acerola bizonyos komponenseinek különböző tumorsejteket pusztító hatását, és ennek okán javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását.

0 hozzászólás

Új hozzászólás