Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
Alfa-linolénsav

Alfa-linolénsav

Ez egy esszenciális vegyület, olyan zsírsav, amelyre szervezetünk egészséges működéséhez mindenképp szükséges. Az ilyen típusú zsírsavak rendkívül fontos szerepet töltenek be az immunrendszer ideális működésében, gyulladáscsökkentésben, a vérnyomás szabályozásában. Jelenlétüket tápanyagok vagy különböző táplálék-kiegészítők biztosítják.

Az alfa-linolénsav színtelen, olajszerű folyadék. Vízben nem képes oldódni, de etanolban, dietil-éterben és sok más szerves oldószerben kiválóan oldódik. A természetben az úgynevezett száradó olajokban, például a lenolajban található meg. A mákolaj, a kender és a gyapot olajának is szerves alkotórésze. Se az emberi, se az állati szervezet nem tudja felépíteni.

Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. Az már bizonyított, hogy akinek az étrendje nem tartalmazza azokat az ételeket, melyek csak nagyon keveset tartalmaznak ebből a zsírsavból, nagyobb esélye van a szívritmuszavarok megjelenésére, mint annak, aki bőségesen fogyaszt növényi olajokat, szóját, len olajat vagy diót. Oda kell figyelni erre, mert súlyos problémák léphetnek fel hiányában.

Legjobb forrás a lenmag – olajának 53%-a ebből áll –, a tökmag, mely 15%-ot tartalmaz, továbbá a szójabab, valamint a belőle előállított egyéb élelmiszerek ( a tofu ), mely 8%-ot tartalmaz. Azok a zöldgések, melyeknek sötétzöld színe van, szintén tartalmaznak alfa-linolénsavat.

A linol- és az alfa-linolénsav nevét a lenolajtól kapta (linum: len, oleum: olaj). Ez pedig az egyetlen olyan növényi olaj, amely többet tartalmaz az omega-3 zsírsavakból, mint az omega-6-os változatból (az omega-3 itt alfa-linolénsav formájában elő, a pontos omega-6/omega-3 arány pedig egy a háromhoz). Ez az arány a kenderolajban 3:1, a repceolajban 2:1, a dióolajban 6:1, az olívaolajban 11:1, a kukoricacsíra-olajban 50:1, a napraforgóolajban pedig 120:1. Mindazonáltal fontos szem előtt tartani azt a tényt, hogy ezek a növényi források nem juttatnak a szervezetbe elegendő DHA-t és EPA-t.

Az alfa-linolénsav fogyasztása hozzájárul a vér összes és LDL koleszterin szintjének normál értéken tartásához.

0 hozzászólás

Új hozzászólás