Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
Aminosavak

Aminosavak

Ezek nagyon fontos vegyületek, melyek a fehérjék felépítésében vesznek részt. Van olyan, amit a szervezet is elő tudja állítani, míg másokhoz csak élelmiszerek vagy táplálék-kiegészítők révén juthatunk hozzá.

Az α-aminosavak jelentősége kiemelkedő az élővilág számára, ugyanis a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig nem kevesebb, mint húsz különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. 11 féle aminosavat képes előállítani az emberi test, míg a másik kilencet ( melyek esszenciális aminosavak ) a táplálékkal kell bevinnünk.

Az állati eredetű ételek ( például hús, hal, tojás, tejtermékek ), az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg sajnos a növényi eredetű táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Ennek pótlása azonban megoldható, ha változatos növényi eredetű ételt fogyasztunk.

Az emberek nagy része elég fehérjét, ezáltal elég aminosavat fogyaszt. Azonban a diétázók, néhány szigorúan vegetáriánusok, illetve bárki, aki nem visz be elég kalóriát, hiányt szenvedhet aminosavakban. Ekkor történik az, hogy a szervezet elkezdi leépíteni az izomszövetekben a fehérjéket, az így kinyert aminosavakat felhasználva a fontosabb szervek ellátásához, vagy egyszerűen csak nem képződik nagyobb izomtömeg.

A táplálkozási szakértők szerint, egy kiegyensúlyozott étrendben a kalóriák 10-12 százaléka kell legyen fehérje, ami ugye az aminosavak forrása. Ez a fehérjeszükségletet azonban befolyásolja az életkor, a súly, az egészségi állapot és más egyéb tényezők is. Egy átlagos felnőtt optimálisan testsúlyának minden kilójához 80 g fehérjére van szüksége. Az egészséges felnőttek ajánlott napi bevitele napi 45-65 gramm.

A legtöbb fajta étrend azonban több fehérjét tartalmaz, mint amennyire a szervezetnek valóban szüksége lenne, ennek következménye a túl sok nitrogént kiválasztódása, karbaminként a vizeletben. A túlzott nitrogénmennyiséget az időskori lecsökkent veseműködéssel hozható összefüggésbe. Az ezt kutató tnaulmányok nagy része megállapította azt is, hogy abban az esetben, mikor valakinek legyengült vesefunkciói vannak, a fehérje étrendi bevitelének korlátozása lelassítja a ennek a csökkenésnek a mértékét.

0 hozzászólás

Új hozzászólás