Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
Antioxidánsok

Antioxidánsok

Az antioxidánsok rendkívül fontos, olyan anyagok, amelyek a sejteket a szabad gyökökkel szemben védik ( ez utóbbiak felelősek a sejtek károsodásáért ). Egy részüket a szervezet képes saját magának előállítani, másokat azonban ( példál a C-vitamin, E-vitamin ) csakis a táplálékkal vagy különböző készítményekkel lehet felvenni.

Az antioxidáns szó jelentése oxidáció gátló, lassító. Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Van olyan, amihez csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzáférni, míg másokat csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

Csoportosításuk

Endogén: ezeket szervezetünk képes előállítani, termelni (ezek általában enzimek, koenzimek és kéntartalmú vegyületek)

Exogén: kizárólag táplálék révén jutunk hozzá

A legtöbb ásványi anyag elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez. Ilyen a szelén, a mangán, a réz és a cink.

A legalapvetőbb antioxidánsok:
- az A és E vitaminok, melyeket a szervezet el tud raktározni,
- C-vitamin, pótlása minden újabb nappal szükséges,
- csodaszerként sámon tartott Q10,
illetve a szervezet által csak nagyon kis mennyiségben igényelt szelén.
Legutóbbiból nagyon ritka esetben alakul ki hiányállapot, mivel szelén szinte mindenben található.

Azokon a napokon, amikor úgy gondoljuk, hogy nem fogyasztottál kellő mennyiségű antioxidánst, érdemes Q10 kapszulával – amelyhez szinte mindig adnak E-vitamint is –, és egy fél liternyi frissen préselt, sárgás-pirosas színű gyümölcslével pótolni az antioxidáns-hiányt.

Antioxidánsokat tartalmazó táplálékok:

- zöldségek: spenót, káposzta, brokkoli, hüvelyesek, paradicsom, petrezselyem, fokhagyma, uborka, saláta

- gyümölcsök: feketeribiszke, áfonya, narancs, szőlő, szilva, málna

- hüvelyesek: bab, zöldbab, szójabab

- magvak: napraforgómag, dió, mogyoró, pisztácia, mandula

0 hozzászólás

Új hozzászólás