Bazsalikom
A bazsalikom régóta ismert és közkedvelt fűszer- és gyógynövény. Az ókori görögök a királyok növényének tartották, nevét is a görög basileus (király) szóból eredendezhető. Szerencsét hozó, a szerelemhez kapcsolódó növénynek tartották. Olaszországban úgy vélték, hogy csak a legszebb hölgyek képesek sikeresen bazsalikomot nevelni. Indiában is szent növénynek számít. Székelyföldön pedig a lányok bazsalikomcsokorral a kezükben mentek férjhez.
Nagyon sok fajtája ismert, és szinte bárhol termeszthető. Nem túl kényes növény; vízhiányon és a fagyon kívül szinte bármit kibír.
Fűszerként csak a főzés végén érdemes az ételhez adni, hogy ne tűnjön el a zamata. A friss bazsalikomot fagyasztva (aprítva) és szárítva is remekül el lehet tárolni.
Csodálatos íze mellet még jótékony hatásai is vannak. Tea formájában bélproblémákra, puffadásra, köhögéscsillapítóként, idegnyugtatóként és vízhajtóként használható, hányinger- és enyhén fertőzés gátló.
Jótékony hatása a benne megtalálható vegyi elemeknek is köszönhető. Ezek pedig a következők:
- Gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májvédő hatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben.
- Levelei illóolajokat tartalmaznak, amik alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonsággal bírnak.
- Béta-karotinban, A-vitaminban gazdag, de kriptoxantint, luteint és zea-xantint is tartalmaz. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxidatív stressz ellen, melyeknek nagy szerepük van az öregedés és betegségek kialakulásában.
- A-vitamin tartalma sem elhanyagolható, mely legfőképp antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya épségének megőrzésére.
- A K-vitamin a véralvadáshoz is elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen még az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez, hasznosulásához is.
- Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium... A káliumnak köszönhetően fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, szabályozza a vérnyomást és a szívműködést.
- A levele továbbá gazdag vasforrás. A vasra pedig a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóeleme amely által fontos szerep hárul rá a vér oxigénszállításában.
Sőt mi több, orvosi kutatások bebizonyították, hogy egyik illóolajának, az eugenolnak, gyulladás gátló hatása van, a cycloxygenase(COX) enzimre hat, amely a szervezetben a gyulladások elterjedését segíti.
Ezért kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reuma, a csontritkulás, és egyéb különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték azt is, hogy a fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének adhat stop jelzést, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.
0 hozzászólás