C-vitamin
A C-vitamin immunrendszerünk erős szövetségese.
Míg az állatok többségének szervezete képes a C-vitamin megtermelésére, a főemlősöknél és az embernél ez a gén inaktív.
Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például
A C-vitamin nélkülözhetetlen a bőr megfelelő kollagén termeléséhez. Ha bőrünk a hiányát látja, száraz és töredezett lesz. A C-vitamin segíti a bőr megújulását.
Testünk természetes egyensúlyának fenntartásában a C-vitaminnak megkerülhetetlen szerepe van. Segíti a csontok, fogak, íny és a vérerek fejlődését és gyorsabb gyógyulását.
Gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását és segíti a műtét utáni lábadozást is. Operációk vagy sérülések után javallott a magas dózisú (1000mg/nap) C-vitamin bevitele.
Az aszkorbinsav immunrendszerünk megfelelő működésének nagyon fontos eszköze. Megfázás, influenza, és bármilyen vírusos megbetegedés esetén segíti a gyors és hatékony gyógyulást. Ilyenkor extra mennyiségű C-vitamin bevétele ajánlott.
A C-vitamin erős antioxidáns is, így védelmet nyújt a rákkeltő anyagok káros hatásaitól.
Segíti a vas és más nyomelemek felszívódását a szervezetben.
HIÁNYTÜNETEI:
Fáradtság érzet, levertség
Feszültség, ingerültség
Könnyen sérülő izületek
Lassabban gyógyúló sérülések
Bevérzések a köröm alatt, bőr alatt
Fogíny bevérzése
Fogak gyors ütemű romlása, kilazulása
A C-vitamin jótékony hatásai:
- támogatja az immunrendszer egészséges működését, növeli a fertőzésekkel, betegségekkel szembeni védekező képességünket.
- egészségesen tartja az érrendszert, javítja az erek rugalmasságát biztosító elasztin és kollagén termelődését, illetve csökkenti az infarktus és az embólia kockázatát.
- erősíti a kötőszöveteket, az izmokat a csontokhoz rögzítő inakat, az ínszalagokat, az ízületeket és a fogínyt
- nélkülözhetetlen összetevő a bőr kollagén képződéséhez, ezáltal gyorsítja a sebgyógyulást és a hegesedést, valamint elősegíti az égési sérülések gyógyulását
- szavatolja az idegrendszer szabályos működését, csökkenti a fáradtságérzetet és kitolja a stressztűrő képességünk határait.
- segíti a kalcium és a vas és egyéb nyomelemek hatékony felszívódását
- antioxidánsként semlegesíti a káros szabadgyököket, amik a sejtek károsodásáért, öregedéséért vagy akár elrákosodásáért is felelősek.
A C-vitamin megfelelő felszívódását és hasznosulását erősen csökkentheti a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, fogamzásgátlók szedése, műtét utáni lábadozás, az erős fizikai igénybevétel, a stressz, a terhesség, a klimax, az 55 évet meghaladó életkor. Ezek az állapotok bármelyikében jelentősen emelni kell a napi hatóanyagbevitelt.
ADAGOLÁSA:
Az ajánlott beviteli mennyiség Magyarországon 90 mg /nap, de betegen illtve műtét utáni lábadozás során ennek a többszörösét szükséges bevinni. A 2000 mg –ot azonban nem érdemes túllépni, hiszen annak már lehetnek mellékhatásai, elsősorban emésztőrendszeri panaszok, puffadás, hasmenés és fejfájás formájában.
A vitaminok testünkben való felszívódása számtalan faktor függvénye. Hatással vannak rá az emésztési sajátosságaink, a gasztrointesztinális áthaladási idő, az aktuálisan bevitt táplálék mennyisége, minősége és a fogyasztott gyógyszerek, táplálékkiegészítők hatása.
Így a felszívódási hatékonyság pontos százalékát sosem lehet pontosan meghatározni, de általánosságban ez az érték a C-VITAMIN esetében 80% körüli (a Semmelweis Egyetem adatbázisa alapján), de csak 200 milligrammig, afelett a felszívódás hatékonysága fokozatosan romlik. Vízben oldódó vitamin lévén a felszívódást követően a C-vitamint testünk nem raktározza el a zsírszövetekben, hanem a vizelettel együtt távozik. Így egy 1000 milligrammos tabletta felszívódása nem sokban tér el 200 milligramm aszkorbinsavétól.
Hasznosulása is egyre csökken a nagyobb dózis bevitelével.
Kiemelt dózis fogyasztása csak az alábbi helyzetekben indokolt és javallott:
Sportóknak
Terhesség idején
Műtét utáni lábadozás esetén
Megfázás, meghűlés és egyéb megbetegedések kúrálására
Dohányosoknak
Rendszeres alkohol vagy egyéb kábítószer fogyasztás esetén
MELLÉKHATÁSOK:
A folyamatos magas dózisú bevitel miatt kialakulhat vesekő.
A C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a bevett adagból, amit a testünk nem tud felhasználni, az távozik a szervezetből. A távozás során szervezetünk először egy oxalát nevű vegyületté alakítja, ami a vesén keresztülhaladva végül a vizelettel ürül ki a testünkből. Az oxalát a vesén belül ionos vegyületekkel egyesülhet, amelyekkel együtt kristályokká válik. A megszaporodó kristályok pedig vesekövek kialakulását eredményezi.
A tartósan napi 1000 milligrammot meghaladó C-vitamin mennyiség fogyasztása egyértelmű kapcsolatban áll a vesekő kialakulással. Ez a férfiak esetében a bizonyított tény, a nőknél viszont nem tudták kísérleti úton igazolni a feltételezés helyességét. Azaz a nőknél nem nyert bizonyítást az az összefüggés, hogy a túlzott mértékű C-vitamin fogyasztás vesekövet eredményezne. Ennek okairól, hogy a férfiak és a nők között miért van különbség, a kutatók véleménye megoszlik, vannak akik a nemek közötti vitamin lebontási mechanizmus különbözőségét sejtik, mások pedig a vesekőképződés folyamatának eltérő módja mellett érvelnek.
A túlzott C-vitamin bevitel, a vesekövön kívül, okozhat még emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, hányingert és fejfájást. Ezen felül erősítheti a refluxos tüneteket is.
Magas C-vitamin tartalmú zöldség és gyümölcsfélék:
Gyümölcsök ( elsősorban citrusfélék, papaya, kiwi), csipkebogyó, brokkoli, karfiol, petrezselyem.
A C-vitamin hőkezelés hatására gyorsan bomló elem, így a táplálkozás során bevitt mennyiségre jelentős hatással van az étel elkészítésének módja.
- Narancs: 50 mg / 100 g
- Citrom 45 mg / 100 g
- Papaya 62 mg /100 g
- Csipkebogyó: 426 mg / 100 g
- Kiwi: 98 mg / 100 g?
- Brokkoli: 110 mg / 100 g
- Karfiol: 48 mg / 100 g
- Petrezselyem: 160 mg / 100 g
0 hozzászólás