Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
C-vitamin

C-vitamin

A C-vitamin immunrendszerünk erős szövetségese. 

Míg az állatok többségének szervezete képes a C-vitamin megtermelésére, a főemlősöknél és az embernél ez a gén inaktív.  

Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például 

A C-vitamin nélkülözhetetlen a bőr megfelelő kollagén termeléséhez. Ha bőrünk a hiányát látja, száraz és töredezett lesz. A C-vitamin segíti a bőr megújulását.

Testünk természetes egyensúlyának fenntartásában a C-vitaminnak megkerülhetetlen szerepe van. Segíti a csontok, fogak, íny és a vérerek fejlődését és gyorsabb gyógyulását. 

Gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását és segíti a műtét utáni lábadozást is. Operációk vagy sérülések után javallott a magas dózisú (1000mg/nap) C-vitamin bevitele.

Az aszkorbinsav immunrendszerünk megfelelő működésének nagyon fontos eszköze. Megfázás, influenza, és bármilyen vírusos megbetegedés esetén segíti a gyors és hatékony gyógyulást. Ilyenkor extra mennyiségű C-vitamin bevétele ajánlott.  

A C-vitamin erős antioxidáns is, így védelmet nyújt a rákkeltő anyagok káros hatásaitól.

Segíti a vas és más nyomelemek felszívódását a szervezetben.

HIÁNYTÜNETEI:

Fáradtság érzet, levertség

Feszültség, ingerültség

Könnyen sérülő izületek

Lassabban gyógyúló sérülések

Bevérzések a köröm alatt, bőr alatt

Fogíny bevérzése

Fogak gyors ütemű romlása, kilazulása

 

A C-vitamin jótékony hatásai:

  • támogatja az immunrendszer egészséges működését, növeli a fertőzésekkel, betegségekkel szembeni védekező képességünket.
  • egészségesen tartja az érrendszert, javítja az erek rugalmasságát biztosító elasztin és kollagén termelődését, illetve csökkenti az infarktus és az embólia kockázatát.
  • erősíti a kötőszöveteket, az izmokat a csontokhoz rögzítő inakat, az ínszalagokat, az ízületeket és a fogínyt
  • nélkülözhetetlen összetevő a bőr kollagén képződéséhez, ezáltal gyorsítja a sebgyógyulást és a hegesedést, valamint elősegíti az égési sérülések gyógyulását
  • szavatolja az idegrendszer szabályos működését, csökkenti a fáradtságérzetet és kitolja a stressztűrő képességünk határait. 
  • segíti a kalcium és a vas és egyéb nyomelemek hatékony felszívódását
  • antioxidánsként semlegesíti a káros szabadgyököket, amik a sejtek károsodásáért, öregedéséért vagy akár elrákosodásáért is felelősek.  

A C-vitamin megfelelő felszívódását és hasznosulását erősen csökkentheti a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, fogamzásgátlók szedése, műtét utáni lábadozás, az erős fizikai igénybevétel, a stressz, a terhesség, a klimax, az 55 évet meghaladó életkor. Ezek az állapotok bármelyikében jelentősen emelni kell a napi hatóanyagbevitelt. 

 

ADAGOLÁSA:

Az ajánlott beviteli mennyiség Magyarországon 90 mg /nap, de betegen illtve műtét utáni lábadozás során ennek a többszörösét szükséges bevinni. A 2000 mg –ot azonban nem érdemes túllépni, hiszen annak már lehetnek mellékhatásai, elsősorban emésztőrendszeri panaszok, puffadás, hasmenés és fejfájás formájában. 

A vitaminok testünkben való felszívódása számtalan faktor függvénye. Hatással vannak rá az emésztési sajátosságaink, a gasztrointesztinális áthaladási idő, az aktuálisan bevitt táplálék mennyisége, minősége és a fogyasztott gyógyszerek, táplálékkiegészítők hatása. 

Így a felszívódási hatékonyság pontos százalékát sosem lehet pontosan meghatározni, de általánosságban ez az érték a C-VITAMIN esetében 80% körüli (a Semmelweis Egyetem adatbázisa alapján), de csak 200 milligrammig, afelett a felszívódás hatékonysága fokozatosan romlik. Vízben oldódó vitamin lévén a felszívódást követően a C-vitamint testünk nem raktározza el a zsírszövetekben, hanem a vizelettel együtt távozik. Így egy 1000 milligrammos tabletta felszívódása nem sokban tér el 200 milligramm aszkorbinsavétól.  

Hasznosulása is egyre csökken a nagyobb dózis bevitelével.

Kiemelt dózis fogyasztása csak az alábbi helyzetekben indokolt és javallott:

Sportóknak

Terhesség idején

Műtét utáni lábadozás esetén

Megfázás, meghűlés és egyéb megbetegedések kúrálására

Dohányosoknak 

Rendszeres alkohol vagy egyéb kábítószer fogyasztás esetén

 

MELLÉKHATÁSOK:

A folyamatos magas dózisú bevitel miatt kialakulhat vesekő.

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a bevett adagból, amit a testünk nem tud felhasználni, az távozik a szervezetből. A távozás során szervezetünk először egy oxalát nevű vegyületté alakítja, ami a vesén keresztülhaladva végül a vizelettel ürül ki a testünkből. Az oxalát a vesén belül ionos vegyületekkel egyesülhet, amelyekkel együtt kristályokká válik. A megszaporodó kristályok pedig vesekövek kialakulását eredményezi. 

A tartósan napi 1000 milligrammot meghaladó C-vitamin mennyiség fogyasztása egyértelmű kapcsolatban áll a vesekő kialakulással. Ez a férfiak esetében a bizonyított tény, a nőknél viszont nem tudták kísérleti úton igazolni a feltételezés helyességét. Azaz a nőknél nem nyert bizonyítást az az összefüggés, hogy a túlzott mértékű C-vitamin fogyasztás vesekövet eredményezne. Ennek okairól, hogy a férfiak és a nők között miért van különbség, a kutatók véleménye megoszlik, vannak akik a nemek közötti vitamin lebontási mechanizmus különbözőségét sejtik, mások pedig a vesekőképződés folyamatának eltérő módja mellett érvelnek. 

A túlzott C-vitamin bevitel, a vesekövön kívül, okozhat még emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, hányingert és fejfájást. Ezen felül erősítheti a refluxos tüneteket is.

 

Magas C-vitamin tartalmú zöldség és gyümölcsfélék:

Gyümölcsök ( elsősorban citrusfélék, papaya, kiwi), csipkebogyó, brokkoli, karfiol, petrezselyem.

A C-vitamin hőkezelés hatására gyorsan bomló elem, így a táplálkozás során bevitt mennyiségre jelentős hatással van az étel elkészítésének módja.

  • Narancs: 50 mg / 100 g
  • Citrom 45 mg / 100 g
  • Papaya 62 mg /100 g
  • Csipkebogyó: 426 mg / 100 g
  • Kiwi: 98 mg / 100 g?
  • Brokkoli: 110 mg / 100 g
  • Karfiol: 48 mg / 100 g
  • Petrezselyem: 160 mg / 100 g

0 hozzászólás

Új hozzászólás