Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
E-vitamin

E-vitamin

Az E-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, ami antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, tehát az oxidatív stressz elleni harcban segíti szervezetünket: vagyis semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabadgyököket amelyek a sejtfalakat bontják, károsítják meg. Meglehetősen fontos szerepet játszik továbbá a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében is.
Az E-vitaminnak nyolc különböző formáját ismerjük: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol; illetve alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol. Az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló formája az alfa-tokoferol, amit a szervezetünkben fellelhető legaktívabb antioxidánsként tartanak számon.
Az E-vitamint a zsírszövetek és a máj raktározzák el, így zsírszegény étrendet folytatva előfordulhat, hogy a mennyiség nem megfelelő, ebben az esetben javasolt táplálékkiegészítők formájában történő bevitele.

Jótékony hatásai:
- lassítja a sejtek öregedését
- időskori látásélesség romlásának megelőzésében fontos szerepet játszik
- részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban
- megelőzhető vele az érelmeszesedés ( antioxidáns hatás )
- az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat védi az oxidációtól
- megfelelő izomfejlődést, izmok teljesítményét támogatja és késlelteti kifáradásukat
- erősíti az immunrendszert
- erősíti a körmöket, a hajat
- védi a bőrt az öregedéstől
- javítja a sejtek regenerációs folyamatát
- vérnyomáscsökkentő
- állóképesség növelése, regenerálódás gyorsítása, krónikus fáradtság csökkentése
- A-vitaminnal: levegőszennyezés ellen védi tüdőnket
- cukorbetegség tüneteinke csökkentése
- hegesedés megakadályozása

E-vitamin hiánya a következő hatással lehet ránk:
- az immunrendszer gyengülése
- nőknél csökken a megtermékenyülés esélye
- izomsorvadás
- ivarrendszeri zavarok
- a vörösvértestek károsodása, vérszegénység kialakulása
- idegrendszer károsodása ( általában idegességben, feszültségben jelentkezik, gyengülhet az emlékezőtehetség )
- csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből
- látásromlás

Adagolása:

Táplálékkiegészítőként az átlagember számára napi 10-15 NE/IU a javasolt mennyiség. Ez a hivatalos, ajánlott mennyiség, de előfordulhat, hogy egyénileg több E-vitaminra van szüksége a szervezetnek. Erről viszont mindenképp orvossal kell konzultálni!
Mint fentebb már említve volt, a tokoferolfajták közül az alfa-tokoferol a leghatásosabb, annak is a természetes változata. Ennek ajánlott napi adagjának legfelső korlátja 18 évesnél idősebb személyeknél 1000 milligramm (1500 NE/IU).
Fokozott bevitele leginkább sportolóknak ajánlott, mivel segít növelni az izomteljesítményt és növeli az állóképességet. Továbbá olyan személyek számára jöhet jól, akik folyamatos, nehéz fizikai munkának vannak, ezáltal testük fokozott igénybevételnek van kitéve.

 

E-vitaminban kiemelkedően gazdag táplálékok:
-
napraforgómag
- máj
- mandula
- mogyoró
- búzacsíra és egyéb gabonacsírák
- mangó
- avokádó
- sütőtök
- brokkoli
- spenót
- kiwi
- lazac

 

Mellékhatásai lehetnek:

Bár túladagolása nem jellemző, mivel a zsírszövetek és a máj tárolja a felesleget, a széklettel folyamatosan ürül a szervezetből. A nagy mennyiségben szedett E-vitamin sem toxikus, hiszen nagyon sokat, és nagyon sokáig kellene ahhoz szedni, hogy ténylegesen bajt okozzon.
Megemelt bevitel okán persze kivételes esetek persze előfordulhatnak. Ha fejfájás, kettős látás, izomgyengeség, emésztőrendszeri probléma jelentkeznek ( például hasmenés ), melyek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a nagy mennyiségű E-vitaminnal, abba kell hagyni a szedését.

0 hozzászólás

Új hozzászólás