Barion Pixel
PIRIVIT info
0
...
A-Vitamin

A-Vitamin

Az A-vitamin egy olyan alapvető tápanyagként életünkben, amit állati eredetű ételekkel kerül be szervezetünkbe, a karotinoidok pedig megtalálhatók a gyümölcsökben és zöldségekbe. Utóbbiak közül sokan közeli rokonságban állnak az A-vitaminnal.

Egyik leggyakrabban előforduló karotinoid a beta-karotin, melyet szervezetünk át tud alakítani A-vitaminná. Ám ez nem mindegyikre igaz, mint például a; a lutein és likopen szintén fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, szervezetünk viszont nem képes A-vitaminná alakítani. Az A-vitaminnak elég gyenge az antioxidáns hatása, ezzel szemben a béta-karotin, a lutein és a likopin erőteljes antioxidánsok, és a vitaminokhoz hasonló szerepük van a szervezetünkben zajló folyamatokhoz.

Alfa-linolénsav

Alfa-linolénsav

Ez egy esszenciális vegyület, olyan zsírsav, amelyre szervezetünk egészséges működéséhez mindenképp szükséges. Az ilyen típusú zsírsavak rendkívül fontos szerepet töltenek be az immunrendszer ideális működésében, gyulladáscsökkentésben, a vérnyomás szabályozásában. Jelenlétüket tápanyagok vagy különböző táplálék-kiegészítők biztosítják.

Alfa-sejtek

Alfa-sejtek

Az emberiszervezet anyagcseréjében kulcsszerepet kapnak az egyszerű szénhidrátok és a cukrok. A sejtek gyorsan elégetik ezeket a tápanyagokat ( a zsír égetése például egy lassú reakció ), saját működésükhöz felhasználva a lebontó folyamatok során felszabaduló energiát. A glükózt például a vérből veszik fel. A  hasnyálmirigy ún. Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei inzulint, alfa-sejtjei pedig glukagont termelnek: ez a két ellentétes hatású hormon felelős a vércukorszint ideális megtartásáért, szabályozásáért.

Alfa-liponsav

Alfa-liponsav

Az alfa-liponsav kihat szinte minden sejtre az emberi szervezetben. Bár nem esszenciális vegyület, kis mennyiségben szervezetünk is képes előállítani, hatékonyságához elegendő mennyiséget azonban csak külső bevitellel lehet biztosítani. A B-vitaminok hatásának kifejtésére szolgál, mégpedig a szénhidrát-, fehérje-, zsíranyagcserére optimális működésére. Az energiatermeléssel kapcsolatos folyamatokat gyorsítja

Allantoin

Allantoin

Az allantoin a fekete nadálytő kivonata, mely gyulladásgátló hatásáról legismertebb, de ezen kívül megtámadja még a szervezetünkben előforduló méreganyagokat is. Arckrémekben és más szépségápolási termékekben mint hidratáló- és gyógyító hatóanyagot alkalmazzák ( pl. a pattanások elleni termékek összetevőjeként gyakran találkozhatunk vele ) . Módfelett hatékony a bőr felszínén lévő elhalt sejtek eltávolításában, kezelés után egészségesebb és lágyabb bőrt kapunk. Fogkrémek, szájvizek, samponok, borotválkozási szerek és ajakírek alkotórésze is. Nyugtató hatású anyag, segíti a sebgyógyulást. Kutatások szerint az allantoin csökkenti az öregség külső jeleit.

Almapektin

Almapektin

A pektinek vízoldékony rostként vannak számon tartva. Vízzel keverve gélesítő hatása van. Az almapektin étkezési rost, pozitív hatást gyakorol emésztésünkre. A pektinek egyébiránt fehér, formátlan komplex szénhidrátok csoportja, gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő. Kiemelkedően magas tartalommal bír a barack, alma, ribizli és a szilva.

Aminosavak

Aminosavak

Ezek nagyon fontos vegyületek, melyek a fehérjék felépítésében vesznek részt. Van olyan, amit a szervezet is elő tudja állítani, míg másokhoz csak élelmiszerek vagy táplálék-kiegészítők révén juthatunk hozzá.

Antioxidánsok

Antioxidánsok

Az antioxidánsok rendkívül fontos, olyan anyagok, amelyek a sejteket a szabad gyökökkel szemben védik ( ez utóbbiak felelősek a sejtek károsodásáért ). Egy részüket a szervezet képes saját magának előállítani, másokat azonban ( példál a C-vitamin, E-vitamin ) csakis a táplálékkal vagy különböző készítményekkel lehet felvenni.

Az antioxidáns szó jelentése oxidáció gátló, lassító. Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Van olyan, amihez csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzáférni, míg másokat csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

Aranykolloid

Aranykolloid

Az arany nem csupán testünk és környezetünk ékesítésére szolgál. Sokan tán nem is gondolnák, hogy hatásos fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerként is elhíresült. Támogatja az ízületek mozgását, karbantartva azokat, így sikeresen csökkenti az ízületi duzzanatokat. Ezen felül stabilizálhatja a szívműködést, serkenti a vérkeringést és kialakítja az optimális testhőmérsékletet. Továbbá képes enyhíteni az asztmatikus panaszokat, valamint az alkohol-, nikotin- és koffeinfüggőség kellemetlen tüneteire egyaránt jótékony hatással bír. Az arany óvja az idegrendszert, és megtámogatja az összpontosítást és a figyelmet, tehát élesíti az elmét. Depresszió, szorongás, levertség esetében is hatásos lehet.

Arginin

Arginin

Az arginin fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le, ezzel megakadályozva a szövetek lebomlását, segítve az izmok regenerálódását. A növekedési hormon és inzulinkiválasztást megtámogatva növeli a sovány izomtömeget és a zsírégetést is.

Többnyire húsokban és tejtermékekben fordul elő, de megtalálható pédául a zselatinban és a garnélában is. Az embernek általában nincs szüksége arginin bevitelére, mivel szervezetük éppen eleget termel. A hipofízisben (agyalapi mirigyben) termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban, halban, szárnyasokban és a tejtermékekben található meg. De a mogyoróban is fellelhető (így a mogyoróvaj is tartalmazza).

Összesen: 36 (21 - 30)