K-vitamin
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin (mindazonáltal néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik), ami azt jelenti, hogy a szervezet képes tárolni és elengedhetetlen számos testünkben zajló folyamat megfelelő működéséhez. Ennek ellenére nem raktározódik sokáig a szervebtben. K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe (elsősorban a sötlétzöld leveles növényekben), a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével, ez a K2-vitamin. Ez felelős a csontozat karbantartásáért. A K2 vitaminnal kulcsfontosságú szerepe van a oszteoklastok, a csontállomány lebontásáért felelős sejtek túlzott aktivitásának megakadályozásában. Ezáltal a csontok leépülését akadályozzák meg. (Az oszteoklastok feladata, hogy az elöregedett csontot lebontsák így segítve annak megújulását.) Ha ez nem történik meg, az csontritkuláshoz vezethet.